Open Lounge 29 april 2015 – terugblik ‘Ondernemersinzichten door ondernemersspel’

ZZPps 10-1-2015-009Ook ik hoorde bijna bij die 50% van alle zelfstandig professionals (ZP’ers) die binnen 5 jaar na de start van hun onderneming afhaakt. Gelukkig heeft het concreet maken van mijn strategie en focus mij gered! Door niet te blijven hangen in denken. Maar door gewoon te gaan doen, ervaren.

Inmiddels ben ik succesvol in wat ik doe en help daar jaarlijks vele ondernemers mee. Ik wil graag mijn kennis met ander ondernemers delen. En daarom heb ik een spel gemaakt: In 8 Stappen Zakelijk Vrienden maken.

Zelfvertrouwen

Wat me die eerste periode van mijn ondernemerschap vooral de das om deed was mijn zelfvertrouwen, of eigenlijk: het ontbreken ervan. Als er geen vertrouwen is, dan word je gewoonweg niet geloofd. Vertrouwen is de basis om effectief te functioneren en resultaat te boeken. Een van de vragen van het spel heeft te maken met belemmerende gedachten. Gedachten die maken dat je niet of nauwelijks op je doel afgaat.

Kiezen

Ik bood in het begin zoveel mogelijk diensten aan, met als filosofie: er is altijd wel iemand die zich aangesproken voelt. Maar wie ben je liever: een kleine vis in een grote vijver of een grote vis in een kleine. Of vanuit een ander (klant)perspectief: wie kies je als je gaat scheiden: een mediator die gespecialiseerd is in scheidingsrecht of een die naast scheidingszaken ook arbeidszaken en burenruzies beslecht. Waarschijnlijk kies je de eerste. Succesvol ondernemen begint met inventariseren en kiezen, ruimte voor je eerste gesprek. Tijdens het spel nodig ik je uit om met elkaar te spreken over de keuzes die je als ondernemer kunt maken. Wellicht zit hier voor jou de schakel tot succes.

Expertise

Expertise geeft vertrouwen. Toen ik me hier bewust van werd was ik niet meer bang keuzes te maken. Om hardop te roepen: hier sta ik voor! Wat me ook heeft geholpen is ondernemen met het einddoel voor ogen. Het principe van een tom-tom. Ik toets een eindbestemming in en ga op weg. Al mijn acties zijn gericht op dat doel.

Als je me ‘s nachts wakker maakt dreun ik het zo voor je op. Dat doel bevat informatie over: voor wie werk ik over (bijvoorbeeld) een jaar, wat doe ik dan (vakinhoudelijk) en wat verdien ik ermee. Door je te focussen op concrete doelen verschuif je je aandacht van willen naar doen, van mikken naar raken…

Natuurlijk is het mogelijk om gaandeweg te besluiten je koers te wijzigen, want wie weet kom je onderweg wel hele mooie dingen tegen.

Als je het spel een avondje gespeeld hebt, heb je feitelijk een avondje AAN je bedrijf gewerkt. Heb je tips gekregen en inspiratie om je bedrijf naar een volgend niveau te brengen.

 Jolanda Wicherson

Published on: 5 mei 2015
Posted by: Ingrid Hoekstra

Pin It on Pinterest

Share This